NOORWEGEN...

 

In april 2018 ben ik alleen het vliegtuig ingestapt en naar Noorwegen afgereisd. Met een kleine Volkswagen UP heb ik rondgereden op de Lofoten en Vesteralen, dat zijn eilandgroepen in het noordelijk gebied van dit mooie land.  

 

Het was een korte trip van vijf dagen, maar wat heb ik veel gezien. Het had veel gesneeuwd, wat niet echt normaal was voor deze tijd van het jaar. De wegen lagen vol met sneeuw… Hoe angstig we in Nederland rijden met een beetje sneeuw, hoe zelfverzekerd ik hier de slingerende wegen over ging.

 

Ik heb verschillende hikes gedaan, wel voor dummies. Vanaf dit moment begon ik namelijk een beetje het ‘alleen de natuur door wanderen’ te ontdekken. Het ene moment scheen de zon, het andere moment zat ik in de auto middenin een sneeuwstorm met links van mij een ravijn en rechts een hoge berg.

 

Natuurlijk heb ik paardgereden (in de sneeuw!). Het was helaas een kort ritje, want de sneeuw bleef onder de hoeven van het paard plakken en dat loopt niet heel fijn voor zo’n beestje. Wel kwamen we zes elanden tegen!

 

Hetgeen waar ik het meest naar uitkeek was de whale watching tour! Orka’s! Wow, wat had ik daar een zin in! Helaas, vanwege de harde wind en sneeuwval werd de trip geannuleerd… Balen! Maar goed, op zoek naar een nieuwe activiteit. Het had gesneeuwd en wat kun je nu het beste doen in de sneeuw? Juist: Sleeën met husky’s! Gelukkig kon ik daar last minute terecht. Het zonnetje scheen, de honden werden losgegooid en hup daar vloog ik over de sneeuw tussen de bergen door, zo gaaf!

 

Na een paar knuffels aan wat huskypups reed ik richting mijn accommodatie aan het water. Ik keek vanuit de slaapkamer over de besneeuwde bergen. Toen ik de sleutel in het slot draaide keek ik nog eens achterom en zag in de verte iets in het water. En toen was het weer weg… en toen was het er weer…

 

Met dat ik steeds dichter bij het water kwam, kon ik mijn enthousiasme niet bedwingen. Whaaaa het was de rugvin van een orka! Ik heb daar staan springen van blijdschap, al was het nog best ver weg, maar toch! Ik had toen nog geen camera, alleen mijn telefoon waar ik wat filmpjes mee heb gemaakt.

 

Omdat mijn whale watching tour niet was doorgegaan zag ik deze wilde Free Willy echt als een cadeautje van de natuur!

 

Op de terugweg naar het vliegveld stonden er nog twee rendieren langs de weg. Omdat er toch weinig tot geen verkeer reed, ben ik omgedraaid en nog eens langzaam langsgereden om nog een foto te maken. Zo jammer dat ik toen nog geen goeie camera had… One reason to go back!